SKODA. Przemyślane rozwiązania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mustrum
    Classic
    • 2009
    • 3

[quote="Viniu"]
    Zamieszczone przez Hunter
    Co więcej w Roverze był taki fajny patent, że kiedy wycieraczki przednie były włączone, to po wrzuceniu wstecznego tylna wycieraczka włączała się automatycznie. Niby proste a jakie genialne rozwiązanie !!
    Dokładnie tak jest w standardzie w Fiacie Panda u mojej szanownej małżonki

Komentarz

• voltar
      L&K
      • 2009
      • 1107
      • Octavia II (1Z3)
      • BZB 1.8 TSI 160 KM

Ja nic denerwujacego nie znalazlem w swojej O2 . Zadnych niedostatkow ergonomii, dziwnych pomyslow itp. Wszystko jest przemyslanym rozwiazaniem ... naprawde

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• phoneman
        RS
        • 2008
        • 3374
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

A co powiedzie o klaksonie w manetce w samochodach francuskich ? Nad tym to chyba żabojady myśleli kilka dekad :szeroki_usmiech
        .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• penerus57
          Classic
          • 2009
          • 39

widzisz, na to co dla Ciebie jest plusem ja w swojej nowej O2 narzekam
          dzis rano jadac do pracy -4stopnie z przodu odsniezona szyba , wycieraczki włączone z zeszłego dnia, ciach wsteczny i tylna wycieraczka jedzie po lodzie tylnej szyby, chociaż pan w aso powiedział ze nie powinna się włączać poniżej 0stopnia celsujsza.

Komentarz

• jacog
            Rider
            • 2008
            • 420
            • Felicia I (6U1)

Klakson w manetce jest niekonwencjonalny ale mialem w Peugeocie 106 i nie moge powiedzieć, że to było niewygodne. Po prostu trzeba się było przyzwyczaić.

Komentarz

• rss
              L&K
              • 2009
              • 1098

a moze zamiast nawzajem sie nakrecac i licytowac
              opracujecie fotoporadnik jak wymienic te zarowke?
              (i na co uwazac) ?
              macie szanse na wdziecznosc przyszlych pokolen :diabelski_usmiech
              kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• tryton
                Elegance
                • 2008
                • 935

Zamieszczone przez phoneman
                co powiedzie o klaksonie w manetce w samochodach francuskich ? Nad tym to chyba żabojady myśleli kilka dekad :szeroki_usmiech
                Nie tylko , ten patent był też w skodach 105 i chyba 120 a co do wpadających żaróweczek to nie ma co narzekać bo u mnie śrubki od szkiełek tak już zerdzewiały że wymiana żaróweczek odbywa się tylko od strony bagażnika

Komentarz

• phoneman
                  RS
                  • 2008
                  • 3374
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

rss, Poradnik wymiany tej żarówki widziałem na forum. Funkcja Szukaj
                  .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• marekzu
                    L&K
                    • 2007
                    • 1412
                    • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez Maru 123
                    otwierasz auto z pilota-otwierasz tylną klapę... po ok 30-60sek blokuję się centralny
                    nie powinno tak byc jak czujnik sprawny - chyba ze otwarles pilotem tylko tylnia klape

Komentarz

• Jeżyk
                      Rider
                      • 2009
                      • 691

Zamieszczone przez phoneman
                      A co powiedzie o klaksonie w manetce w samochodach francuskich ?
                      Miałem kiedyś Skodę Favorit i tam był klakson w manetce kierunków.

[ Dodano: Nie 14 Lut, 10 09:32 ]
                      otwierasz auto z pilota-otwierasz tylną klapę... po ok 30-60sek blokuję się centralny... przez nieuwagę zostawiasz kluczyki w bagażniku i odruchowo zamykasz kufer
                      Myślę, że to tylko nieuwaga kierowcy albo wina kupującego przy zamawianiu auta. Nie mówię o sekendhendach tylko o nowych. Przecież można zamówić alarm bez automatycznego zamykania drzwi, otwieranie po jednorazowym piknięciu tylko kierowcy czy cichym otwieraniu i zamykaniu albo jeszcze czymś innym co akurat nie przychodzi mi do głowy.
                      Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• Woytas
                        Rider
                        • 2008
                        • 279

Zamieszczone przez rss
                        a moze zamiast nawzajem sie nakrecac i licytowac
                        opracujecie fotoporadnik jak wymienic te zarowke?
                        (i na co uwazac) ?
                        macie szanse na wdziecznosc przyszlych pokolen :diabelski_usmiech
                        To ja swoją wymianę uwiecznię i będzie na YouTubie.

Komentarz

• leszekmw
                          RS
                          • 2005
                          • 5356

Zamieszczone przez penerus57
                          tylna wycieraczka jedzie po lodzie tylnej szyby, chociaż pan w aso powiedział ze nie powinna się włączać poniżej 0stopnia celsujsza
                          łloooo...coś takiego.. :? nie słyszałem..

Zamieszczone przez adi747
                          ale jako wyczyn uważam zmiane prawe żarówki w golfie 4 :shock:
                          nie pomyliły Ci się kierunki :?: :szeroki_usmiech
                          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                          GVI 1.4TSI
                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• yogii
                            Drive
                            • 2009
                            • 93

Re: SKODA. Przemyślane rozwiązania

Zamieszczone przez Viniu
                            Co za idiota wymyślił, żeby mocowanie gównianej żaróweczki nie było niczym przytwierdzone do obudowy ?? !!
                            Spróbuj w matizie. W skodzie to jest Pikuś.Przepraszam. Pan Pikuś :szeroki_usmiech

Komentarz

• Lashlo
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1455

A ja dodam rewelacyjne umieszczenie wlewu plynu do spryskiwacza w cinquecento-bez dlugiego lejka nawet nie ma co podchodzic :-)
                              A niedawno kolega w Avensisie musial do serwisu jechac,zeby H7 wymienic-koszt 100zl. Nie narzekajmy na SKODY

Komentarz

• t271828
                                Elegance
                                • 2008
                                • 928

Zamieszczone przez Viniu
                                Co więcej w Roverze był taki fajny patent, że kiedy wycieraczki przednie były włączone, to po wrzuceniu wstecznego tylna wycieraczka włączała się automatycznie. Niby proste a jakie genialne rozwiązanie !!
                                w o2 też tak jest :wink:
                                I juz spotkalem sie na tym forum z narzekaniem na te funkcje oraz pytaniami jak to wylaczyc w kompie

Komentarz

• marcins990
                                  Classic
                                  • 2009
                                  • 5

Dla mnie porażką w Octavii jest umiejscowienie zapalniczki między siedzeniami......jak trzeba podłączyć navi szlag człowieka trafia.....i rzeczywiście brakuje tej wycieraczki z tyłu......ale chyba można jej to wybaczyćhttp

Komentarz

• smug
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 160

Zamieszczone przez Lashlo
                                    A niedawno kolega w Avensisie musial do serwisu jechac,zeby H7 wymienic-koszt 100zl. Nie narzekajmy na SKODY

Dokładnie, nie narzekajmy 8)

W najnowszej Hondzie Civic też są już jakieś problemy z wymianą żarówek w lampach i trzeba do Aso jechać.
                                    Sprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.

Komentarz

• Viniu
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 517

Zamieszczone przez t271828
                                      Maru 123 napisał/a:
                                      Viniu napisał/a:

w o2 też tak jest :wink:

I juz spotkalem sie na tym forum z narzekaniem na te funkcje oraz pytaniami jak to wylaczyc w kompie
                                      Ja znam zalety tego rozwiązania z własnego doświadczenia, bo miałem to w Roverze. Jak dla mnie genialne rozwiązanie

A co do idiotyzmów w innych autach, to w Cinquecento 700 do wymiany świec trzeba było ściągać koło Swoją drogą Octa 1.6 pod tym względem też się nie popisała... spróbujcie samodzielnie przy użyciu typowego klucza do świecy wymienić ostatnią świecę... powodzenia
                                      Pozdrawiam

Komentarz

• baca10
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6225

nie nazekajcie sasiad dzisiaj kupil forda focusa i przez godzine probowal otworzyc maske dobrze ze maz powiedzial mu jak :szeroki_usmiech

Komentarz

• voltar
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1107
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez penerus57
                                          widzisz, na to co dla Ciebie jest plusem ja w swojej nowej O2 narzekam
                                          dzis rano jadac do pracy -4stopnie z przodu odsniezona szyba , wycieraczki włączone z zeszłego dnia, ciach wsteczny i tylna wycieraczka jedzie po lodzie tylnej szyby, chociaż pan w aso powiedział ze nie powinna się włączać poniżej 0stopnia celsujsza.
                                          To to ja akurat z premedytacja robie jak mi zamarzna z przednia czy tylnia szyba.
                                          Nigdy mi sie jeszcze nie zdazylo uszkodzic gum wycieraczek a mialem juz pare aut.
                                          Wiecej szkody mozna narobic skrobiac ten lod. Do mojeo poprzedniego auta komplet wycieraczek kosztowal 19 PLN a same gumy 8 PLN wiec czasami z zasady wymienialem raz na rok. W Octavii plaskie pioro jest pewnie drozsze ale nie mam zamiaru sie tym przejmowac, odginac na postoju pior itp ...

[ Dodano: Nie 14 Lut, 10 11:40 ]
                                          Zamieszczone przez marekzu
                                          otwierasz auto z pilota-otwierasz tylną klapę... po ok 30-60sek blokuję się centralny
                                          nie powinno tak byc jak czujnik sprawny - chyba ze otwarles pilotem tylko tylnia klape
                                          Alarm fabryczny w 02 ma tak ze jak sie owtorzy tylko klape np. wkladanie zakupow to pozostale drzwi sa zablokowane , a zatrzasniecie bagaznika powoduje automatyczne zablokowanie go i uzbrojenie alarmu. Super przemyslane rozwiazanie ktore jednak nie zwalnia wlasciela od minimum myslenia. Ja raz zatrzasnalem w swoim poprzednim aucie kluczyki a to auto nie mialo nawet centralnego zamka zdalnie sterowanego - wiec jak sie nie mysli to w kazdym aucie sie da zrobic taka glupote ...

PS Z innych aut rozwiazania do porownania ze Skoda

- Suzuki Grand Vitara ( poprzednia wersja ) ... otwieranie maski ... no gdzie ? ... gleboko w schowku przed pasazerem
                                          - Hyunday Tucson - spryskiwacz przedniej szyby .... jako klawisz mniej wiecej w tym samym miejscu gdzie O2 ma zapalniczke
                                          - Mercedesy ( z wyjatkiem A i B classy ) - hamulec reczny gdzie ???? po lewej stronie przy podlodze aktywowany noga ... wiec jaki reczny ? ( choc niektorzy sobie chwala )
                                          -Ford focus - przekaznik od wycieraczek umieszczony chyba w schowku przed pasazerem bo podczas pracy wycieraczek dochodzi glosne cyk / cyk wlasnie stamtad
                                          - Opel Astra III - maly i waski podlokietnik dostepny jako opcja - da sie go uzywac tylko w trasie po wlaczeniu 5 biegu. Wtedy nalezy go rozlozyc ... w przeciwnym razie haczy podczas zmiany na 2 i 4 bieg ... opcja jest tez nie uzywac tych biegow
                                          - itd .... w sumie jest to jedna z moich ulubionych czynnosci - robic jazdy testowe i oceniac ergonomie aut i rozne specyficzne rozwiazania dla danych marek. Zreszta dlatego wlasnie po jednym z takich testow wybralem i kupilem 02 . to auto jest dla mnie idealne.
                                          Zreszta nie tylko dla mnie , sami posluchajcie ....
                                          W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, zn

Polecam uwadze frament ...I wouldn't say I love it , I would say the reason why I like it and I think is good is because ...

Komentarz

• tryton
                                            Elegance
                                            • 2008
                                            • 935

narzekacie na skody przykład z forum renówki żarówki się przepalają to fakt, ale jest jeszcze coś - żeby wymienić żarówkę trzeba zdjąć zaślepkę w nadkolu i po omacku grzebać w zakamarkach, BRAWA dla konstruktora, proponuję mu wymianę na czas, w deszczu, na szosie jak będzie jechał w eleganckim ubraniu

[ Dodano: Nie 14 Lut, 10 11:47 ]
                                            ps następny szczęściarz z reno megan Wczoraj przepaliła mi się żarówka przedniego kierunkowskazau od strony kierowcy. Wymiana zajęła mi 3 h. Najpierw próbowałem wyjąć tą przepaloną przez dziurę w nadkolu - totalne fiasko. Poźniej zdjąłem nadkole - poszło lepiej, bo oddzialiłem jedną ręką a w zasadzie dwoma palcami żarówkę od "nakrętki". Następnie za pomocą gumy do żucia i ołówka wyciągnąłem żarówkę z klosza. :mrgreen: Przez następne 10 min głowiłem się którą czynność wykonać najpierw w odwotnej kolejności. W sumie 2,5 godziny. W końcu odkręciłem zderzak i reflektor no i... jakoś się udało <piwko> Czas 30 min. Tak więc skoda to super autko

Komentarz

• voltar
                                              L&K
                                              • 2009
                                              • 1107
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez tryton
                                              .....klosza. :mrgreen: Przez następne 10 min głowiłem się którą czynność wykonać najpierw w odwotnej kolejności. W sumie 2,5 godziny. W końcu odkręciłem zderzak i reflektor no i... jakoś się udało <piwko> Czas 30 min. Tak więc skoda to super autko
                                              AUTO kolego ... nie autko ... Skoda Auto

Komentarz

• tryton
                                                Elegance
                                                • 2008
                                                • 935

voltar masz racje SKODA to suuuuper AUTO zawsze mówię że SKODA to niemiecka dokładność i czeskie poczucie humoru

Komentarz

• t271828
                                                  Elegance
                                                  • 2008
                                                  • 928

Re: SKODA. Przemyślane rozwiązania

Takie problemy to jeszcze pol biedy. Ostatnio w AŚ czytalem atykul w ktorym
                                                  bylo wymienione mnostwo przykladow jak producent celowo laczy elementy:

latwo psujacy sie + drogi

zeby zwiekszyc koszty naprawy albo umieszcza drogie podzespoly tuz za zderzakiem
                                                  zeby w razie stluczki szkoda byla wieksza. To sa dopiero "przemyslane rozwiazania"

BTW - Skoda tez tam byla wymieniona. OIDP ktorys torx ma rozmiar ciut wiekszy niz
                                                  jedena koncowka z typowego zestawu i mniejszy niz nastepna

Komentarz

• voltar
                                                    L&K
                                                    • 2009
                                                    • 1107
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez tryton
                                                    voltar masz racje SKODA to suuuuper AUTO zawsze mówię że SKODA to niemiecka dokładność i czeskie poczucie humoru
                                                    Tak naprawde czeski to w tym aucie jest brand i ta cala otoczka zwiazana z firma , jej historia , L&K , sportami motorowymii tp. To jest wlasnie Skoda Auto - reszta to Das Auto Powaznie jednak mowiac to Czesci maja jakis wplyw na to jakie te auta sa. Jest osrodek rozwoju chyba w Mlada Boleslaw w ktorym oczywiscie pracuja nie tylko Czesi ale jednak jakis wklad w rozwoj produktow w grupie VW maja. Twin Door chyba wlasnie tam powstal.

[ Dodano: Nie 14 Lut, 10 12:06 ]
                                                    Zamieszczone przez t271828
                                                    Takie problemy to jeszcze pol biedy. Ostatnio w AŚ czytalem atykul w ktorym
                                                    bylo wymienione mnostwo przykladow jak producent celowo laczy elementy:

latwo psujacy sie + drogi

zeby zwiekszyc koszty naprawy albo umieszcza drogie podzespoly tuz za zderzakiem
                                                    zeby w razie stluczki szkoda byla wieksza. To sa dopiero "przemyslane rozwiazania"

BTW - Skoda tez tam byla wymieniona. OIDP ktorys torx ma rozmiar ciut wiekszy niz
                                                    jedena koncowka z typowego zestawu i mniejszy niz nastepna
                                                    Czy to byla Octavia ? Jezeli tak to napewno nie byl to torx w klamkach drzwi Rozbieralem i stwierdzam ze jest standartowy - klucz z Castoramy pasuje

Komentarz

Pracuję...